Falder energien når mørket falder på?

 

Mange oplever et lavere energiniveau, når mørket tager til i oktober/november. Det er helt normalt. I nogle tilfælde vil humøret også dale og nogle vil få en egentlig vinterdepression. Heldigvis er der meget man selv kan gøre for at komme godt igennem den mørke tid.

 

Er du for alvor kommet ned i gear, kræver det mere at komme i gang igen. Derfor kan du med fordel sætte det forebyggende arbejde i gang fra midten af oktober. De fleste vil opleve at både humør og energi stiger igen med forårets komme. Men vinteren kan også blive en god tid, hvis du følger nogle enkle anvisninger.

 

Lys

Da vintertræthed eller –depression først og fremmest drejer sig om mængden af lys, gælder det om at få så meget dagslys som muligt. Kom ud, gerne hver dag og helst midt på dagen. Der er mest at hente på de dage, hvor solen viser sig, men sørg også for at komme ud på de grå dage. Alt tæller.

 

Lysterapi

Hvis dagslyset ikke er tilstrækkeligt eller du ikke har mulighed for at komme nok ud i de få lyse timer om vinteren, så er lysterapi en mulighed, som hjælper de fleste. Du kan få et lille apperat, som giver lys, mens du foretager dig de ting, du plejer; læse avis, spise morgenmad eller arbejde på computeren. Det skal være om morgenen.

 

Søvn

Sørg for at få din søvn og gå i seng og stå op på samme tid hver dag også i ferier og weekender.

 

Rejs til varme og sol

Planlæg en rejse til et sted, hvor du kan få sollys og varme. En tur sydpå kan give en hurtig bedring.

 

Mad og bevægelse

Når energien daler kan det være svært at holde fast i gode vaner med bevægelse og ordentlig kost. Især når vinteren giver ekstra appetit og sukkertrang. Vær opmærksom på, om dit aktivitetsniveau daler meget og om der begynder at snige sig for mange tomme kalorier ind i hverdagen.

 

Gør de ting, der plejer at gøre dig tilpas

  • Hold fast i aftaler med venner og familie
  • Dyrk dine interesser
  • Kom ud i naturen

Tag afsted; også selvom du måske ikke har lyst. Vintertrætheden snyder, så det “føles” som det rigtige at blive hjemme og slappe af.

 

#vintertræthed #trivsel

Psykolog Nørrebro